Одржана конференција „Пољопривредник нове генерације“

Нови Сад, 21. децембар 2023. – У Конгресном центру ,,Мастер“ Новосадског сајма одржана је конференција под називом ,,Пољопривредник нове генерације“ на којој су додељена признања за десет младих пољопривредника из Републике Србије који се аграрном производњом баве на најсавременији начин, уз примену модерне технологије.
Конференцију је организовало Удружење Пољопривредници нове генерације, уз подршку Града Новог Сада, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Покрајинског секретаријата за привреду и туризам.
Догађају су присуствовали представници републичких и покрајинских институција, представници академске заједнице и аграрни стручњаци, као и представници компанија и пољопривредници.
Учесници Конференције су се, као и у претходном периоду, бавили превазилажењем проблема, како оних који су изазвани климатским, тако и оним за које су одговорни тржишни и ценовни фактори, и то знањем, визијом и стваралачком енергијом.
„Приоритет Гаранцијског фонда Војводине је подршка малим и средњим предузећима, пољопривредним газдинствима и земљорадничким задругама. Ова газдинства често имају отежан приступ кредитима, а Гаранцијски фонд интервенише како би им омогућио боље услове финансирања, у смислу дужег периода оплате кредита, дужим граце периодом, нижим каматама и повољнијим средствима обезбеђења. У нашој понуди има 10 конкурса који су стално отворени и који покривају све области деловања привреде и пољопривреде. То може обухватити куповину репроматеријала, пољопривредне механизације и опреме опреме ( нове и половне), инвестиције у инфраструктуру, куповину, изградњу или адаптацију привредних И пољопривредних објеката, енергетску ефикасност или чак проширење поседа односно куповину пољопривредног земљишта. Ови конкурси представљају прилику за пољопривреднике да остваре своје пројекте и унапреде своје пословање“, истакла је помоћница директора Гаранцијском фонда, Снежана Брусин.
У наставку свог обраћања, она је истакла још један важан аспект деловања фонда у наредним годинама, а то је подршка младим пољопривредницима: “Свесни смо важности укључивања младих људи у пољопривредну делатност, чиме се подстиче обнова пољопривредних ресурса и очување традиције. То се односи на све , од мале породичне пољопривреде до већих комерцијалних пројеката.

У закључку, желим да нагласим да је Гаранцијски фонд Војводине последњих 20 год. стабилан партнер пољопривредницима на територији АПВ. Кроз пружање гаранција за кредите, посебно за мала и средња газдинства, фонд доприноси одрживом развоју пољопривреде, јачању локалне економије и побољшању животних услова пољопривредника.“

ПОСЛЕДЊЕ ВЕСТИ

2023-12-22T11:56:58+00:00

Title

Go to Top