Гаранцијски фонд Војводине помаже привредницима и пољопривредницима

Криза лакша са 100.000 зајма

Повољнији кредити уз грејс-период од годину дана и мањим залогом

ДА би привредницима и пољопривредницима помогла да што ефикасније преброди негативне последице пандемије вируса корона, Покрајинска влада је припремила гарантне шеме за кредите за одржавање ликвидности, које се реализују путем Гаранцијског фонда АП Војводине. Нове кредитне линије намењене микро, малим и средњим предузећима, као и пољопривредним газдинствима, биће доступне за десетак дана, а конкурс за њих биће отворен до краја године.
– Нова гарантна линија за текућу ликвидност привреди и пољопривреди подразумева краткорочни кредит до 100.000 евра, са роком отплате до три године, уз грејс-период од годину дана. Уз гаранције које дајемо, код банака ћемо инсистирати на најнижој могућој камати – објашњава Ђорђе Раковић, директор Гаранцијског фонда Војводине. – Оно што је важно за све кориснике је да је “колатерал”, односно обезбеђење које корисници дају приликом узимања кредита, износи један према 1,2.
Гаранцијски фонд сарађује са осам пословних банака, а корисници могу да одаберу линију која највише одговара њиховом начину пословања и рада.
– Наравно, ми пратимо шта се дешава и увек се трудимо да нађемо начин да изађемо у сусрет пољопривредницима чији је принос смањен услед суше, мраза или других околности – додаје Раковић. – Примера ради, пре три године, када су сви имали мање приносе због изразите суше, реаговали смо одмах увођењем линије за репроматеријале у пољопривреди, како би могли да реализују своје планове. Тако ћемо и сада размотрити остале наше конкурсне линије, које су и сада повољније него код пословних банака, бар што се тиче колатерала, и прилагодити их општем финансијском тржишту, како би оне биле што приступачније корисницима.

ОД ТРАКТОРА ДО ЗЕМЉЕ

Поред конкурса за санирање последица пандемије, у Гаранцијском фонду је увек актуелно десет конкурсних линија за помоћ привреди и пољопривреди. Међу њима је набавка пољопривредне механизације, куповина пољопривредног земљишта, куповина машина и опреме, изградња и куповина објеката, кредити за почетнике у бизнису и предузетнице…

Извор новости.рс

ПОСЛЕДЊЕ ВЕСТИ

2020-05-21T18:36:34+00:00