Значајна улагања у земљорадничке задруге од стране Републике Србије

Другу годину заредом, Задружни савез Војводине, организује конференцију посвећену задругарима, на којој су заинтересовани могли да се информишу о видовима институционалне подршке на републичком и покрајинском нивоу у текућој години.

Скуп је одржан 12.02.2020. године у великој сали Привредне коморе Војводине, у присуству око 200 учесника, међу којима је највише било директора задруга и задругара, као и бројних стручњака, пословних партнера задружног сектора.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић је у свом обраћању истакао да је држава учинила огроман искорак тиме што је препознала значај земљорадничких задруга и определила за њихово субвенционисање конкретна средства, која су изостајала деценијама.

Он је подсетио на то да је Покрајински секретаријат за пољопривреду 2017. године по први пут предвидео земљорадничке задруге као кориснике бесповратних средстава. Предуслов за све то, како је казао Радојевић, био је нов закон о задругама, који је ступио на снагу 2016. године. Реч је о пропису који је у доброј мери решио питање својине и створио основ за улагање у земљорадничке задруге.

Милан Кркобабић, министар без портфеља задужен за регионални развој и рад јавних предузећа је истакао да доживљавамо „ренесансу задругарства“, уз навођење података да је за три године у задругарство уложено близу 1,7 милијарди динара од стране овог министарства, а да је у истом периоду у Србији основано 650 нових задруга.

Конференцији је присуствовао и директор Гаранцијског фонда Војводине, Ђорђе Раковић који је презентовао актуелне конкурсе Фонда, који су усаглашени са конкурсима Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, а који се реализују под повољним економским условима за задруге и пољопривреднике.

ПОСЛЕДЊЕ ВЕСТИ

2020-02-24T07:44:40+00:00