Сарадња Гаранцијског фонда АПВ и Европске асоцијације гарантних установа

Током 2018. године, Гаранцијски фонд АП Војводине је наставио, у предходном периоду успостављену сарадњу са Европском асоцијацијом гарантних институција (AECM – European Association of Mutual Guarantee Societies) која је основана 1992. године у Бриселу и данас броји преко 40 чланова. Већином су то Фондови из земаља чланица Европске уније, али и финансијске институције из Руске Федерације, Републике Српске и Републике Турске. Ова асоцијација окупља: приватне гаранцијске шеме, јавне институције, гаранцијске фондове, као и развојне банке. Све те институције као основни циљ имају подршку малим и средњим предузећима и предузетницима, који имају добре пројекте, али немају одговарајућа  средства обезбеђења за њихово финансирање од стране комерцијалних банака. Осим што промовише инструмент подршке малим и средњим предузећима путем издавања гаранција, Асоцијација гаранцијских фондова заступа интересе својих чланова код Европске комисије.

Као члан ове Асоцијације, Гаранцијски фонд АП Војводине постаје препознатљив у Европској унији, а највећи бенефити су могућност размене информација и искустава са чланицама Асоцијације из других држава и лакше обезбеђење и повлачење средстава Европске уније.

Ове године, Годишња скупштина Европске асоцијације гарантних институција, одржана је у Порту (24-27 октобар), Република Португал, по програму XXIII Иберо-америчког форума о гаранцијским и финансијским системима за МСП и у њеном раду су учествовали Ђорђе Раковић, директор Гаранцијског фонда и мр Ненад Миљуш, извршни директор Гаранцијског фонда.

Компетан текст можете прочитати овде

ПОСЛЕДЊЕ ВЕСТИ

2018-11-14T22:12:40+00:00